Från kåken till kollektiv - KRIS får halvvägshus i Örebro

Föreningen Kriminellas revanch i samhället KRIS kommer tillsammans med Örebro kommun att starta ett så kallat Halvvägshus i början av nästa år, där före detta kriminella och missbrukarekan bo. Lars Liljegren är ordförande i KRIS, och han berättar varför halvvägshuset bildas i Örebro.

I halvvägshuset, som ska fungera som ett kollektiv, ska det råda nolltolerans mot alkohol, droger och kriminalitet. Inte en lättöl ska tillåtas, och personal från KRIS kommer att finnas i huset dygnet runt. Enligt Lars Liljegren är det lättare för dem än för exempelvis kommunen att ställa tuffa krav på de åtta till tio män som under en period kommer att bo i halvvägshuset. De vet vad det handlar om och kan se om någon bluffar. Dessutom har inte KRIS någon skyldighet att se till att folk har tak över huvudet utan kan vara hårdare och kasta ut någon om det behövs.

Var boendet kommer att hamna är ännu inte bestämt, men ett alternativ är Ringen på Väster. Där har landstinget ungdomsmottagning nu, som är på väg bort från lokalerna. Lars Liljegren ser gärna att halvvägshuset hamnar där, bland annat för att det bara ligger ett stenkast från KRIS lokal på Wasatorget.

Ekonomiskt finns det fortfarande frågetecken, men klart är att halvvägshuset ska stå på egna ben år två. Men första året är det kommunen och landstinget som betalar, säger socialdemokratiska kommunalrådet Carina Dahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".