Vuxenutbildningen kommer bli bättre enligt alliansen

Utbildningen för vuxna kommer att bli bättre tillgänglig för de som verkligen behöver den. Det säger Sofia Larsen som är ordförande i riksdagens utbildningsutskott med anledning av att oppositionen riktat kritik mot förslaget att minska statsbidraget till vuxenutbildnignarna.

- Det som är viktigt att komma ihåg med vuxenutbildningen är att det framför allt ska vara för de människor som vill förändra inriktningen i sitt arbetsliv, att man vill komplettera med vissa saker. Idag har ju tyvärr en stor del av vuxenutbildningen blivit så att man konkurrenskompletterar betygen från gymnasieskolan och det är den delen vi vill komma bort ifrån, säger Sofia Larsen.

Alliansen skriver i sitt budgetförslag att vuxenutbildning har en viktig roll att spela i samhället. Men regeringen vill minska bidraget till vuxenutbildningen med 600 miljoner kronor nästa år och en kommun som Norrköping förlorar i och med förslaget en fjärdedel av sin totala budget till vuxenutbildningen. Något som i sin tur betyder att allt färre kan komma in på de olika utbildningar som finns inom vuxenutbildningen.
Men Sofia Larsen menar att vuxenutbildningen blir bättre i framtiden trots minskade anslag. det trots minskade anslag blir vuxenutbildningen bättre i framtiden. Och det kan bli verklighet enligt Larsen genom tre olika åtgärder; inget rekryteringsbidrag, inga gymnasieelver som ska få läsa upp sina betyg där och till slut fler jobb på arbetsmarkanden.
- Vi väljer dels arbetslinjen, ser till att det blir enklare för människor att komma i arbete, och vuxenutbildningen ska inte vara till för specifikt konkurrenskomplettering utan för de vuxna människor som vill ändra inriktning i arbetet eller komplettera med vissa ämnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".