Hisnande utsikt från nytt naturreservat

Ett nytt naturreservat i Norrköpings kommun invigs av allmänheten med guidad tur på lördag. Kvillingeförkastningens naturreservat heter det och det är speciellt för sina vilda naturskog.

En dryg mil nordväst om Norrköping ligger det 200 hektar stora naturreservatet Kvillingeförkastningen. Det nyinvigda naturreservatet är Norrköpings kommuns 26:e i ordningen. Här varvas magra tallskogar med blöta sumpskogar och rik ädellövskog. Fåglar och insekter trivs och här finns en biologisk mångfald som är väl värd att bevara för framtiden, menar Norrköpings kommunekolog Eva Siljeholm.
- Det försvinner allt fler skogar, framför allt i södra Sverige. Så det känns jätteroligt att just det här området har blivit naturreservat.

Tre vandringsleder har anlagts i området och resterna av lika många fornborgar från järnåldern finns att titta på. Förhoppningen är naturligtvis att besökarna ska bli många.
- Här kan man sätta sig med sin fikakorg och titta ut på den fantastiska utsikten från branten, eller så kan man gå och leta i sumpskogar och se vad man kan hitta för konstiga småkryp, säger Eva Siljeholm.
Och tar man sig dit nu på lördag klockan elva så får man alltså en tre timmar lång guidad tur. Samling vid Lida gård, strax väster om Kvillinge kyrka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".