Universitetskurs redan på gymnasiet

Så kallade spetsutbildningar blir allt vanligare inom den svenska skolan. I Linköping kan man idag redan på högstadiet börja läsa gymnasiekurser för att sedan fortsätta med universitetsanknutna kurser på gymnasiet.

En av de färskaste gymnaiseutbildningarna i Östergötland är den så kallade spetsutbildningen i matematik vid Berzeliusskolan i Linköping. Programmet startade i höstas. Eleverna har förberett sig genom att läsa in en av gymnasiets mattekurser redan i nian på högstadiet. Istället för den kursen läser de nu 100 poäng i universitetets regi, för att snabbt komma vidare i sin utbildning på det naturvetenskapliga programmet.
- Det här är ett sätt att tillgodose enskilda elevers önskemål på ett bättre sätt än tidigare, säger enhetschef Lars-Gunnar Josefsson vid Berzeliusskolan.
Han förnekar att det handlar om en elitutbildning.
- Vi har inga betygskrav utan det vi ser på är ett stort intresse för naturvetenskap, motivation och givetvis goda grundkunskaper, säger Lars-Gunnar Josefsson som gärna ser ett utökat samarbete med universitetet om fler kurser i olika ämnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista