Industrihampa lyft för lantbrukare

Hampa kommer bli en mycket attraktiv energigröda för svenska jordbrukare när den blir tillåten att odla igen. Det säger Erik Florell på Hushållningsssällskapet i Östergötland.

Industrihampa har varit förbjudet att odla i Sverige sen 1960-talet eftersom myndigheterna varit oroliga för att hampan skall kunna användas för att framställa narkotika. Regeringen har nu föreslagit att den blir tillåten igen.
Hasch och marijuana utvinns förvisso ur den indiska hampan, men den industrihampa som det är fråga om i det här fallet är av en annan form och innehåller betydligt mindre av det narkotiska ämnet THC. Sverige är det enda land inom EU som har haft förbud mot att odla hampa. Statens kriminaltekniska laboratorium SKL tycker att Sverige borde behålla sitt förbud eftersom de menar att det går att ta fram narkotiska preparat även ur industrihampan.

Erik Florell på Hushållningssällskapet tror att många bönder kommer vilja odla hampa som energigröda i framtiden och tror inte att det finns några risker med det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".