Allt fler protester mot höjd a-kasseavgift

Nu kan det bli demonstrationer i Östergötland mot den föreslagna höjningen av egenavgiften till a-kassan.
- Många är förbannade och besvikna på moderaterna, säger Yvonne Stolt som är ombudsman på Kommunal i Östergötland.

Protesterna handlar om att egenavgiften för a-kassan kommer att höjas. Från en dryg hundralapp till 300 kronor och att ersättningsvnivåerna i a-kassa kommer att sänkas efter årsskiftet.

Namnlistor går nu runt bland fackens medlemmar. Yvonne Stolt kan tänka sig demonstrationer för att visa sitt missnöje med förslaget.

Men på IF Metall i Linköping, den fackförening som har de högsta lönerna bland LO:s medlemmar, har protesterna hittills inte varit så stora. Här handlar det mer om förvåning, säger förbundets ombudsman Erik Rynestad.

- Ja en del säger att det här sa man inte innan valet, men det gjorde vi. Både vi och alliansen var tydliga med att det skulle bli så här, säger han.

Erik Rynestad avvisar inte demonstrationer för att påverka regeringen. Men han tycker att det hade varit bättre om kritiken mot höjningen av egenavgifterna för a-kassan hade kommit före valet och inte nu efteråt. Att det inte blivit så måste facket ta på sig, tycker han.

- Naturligtvis har vi stor del i det. Vi gjorde det vi tyckte räckte. Många hörde diskussionen då men tror väl fortfarande inte att det kommer att genomföras.