Tåg som idag trafikerar sträckan

Utredare välkomnar bankerbjudande

Bo Holmberg, regeringens förhandlingsman för Ostlänken, välkomnar erbjudandet från sex östgötska banker att låna ut de pengar som behövs för att bygget av den omdiskuterade snabbspårsjärnvägen ska kunna påskyndas.

De östgötksa bankerna har erbjudit ett lån på de 120 miljoner kronor som behövs för att komma igång med planeringsarbetet av höghastighetståget från Stockholm genom Östergötland.

I den delrapport om projektet som Bo Holmberg presenterade för några veckor sedan, föreslog han att de pengarna skulle tas från Banverket. Men sedan rapporten lades fram har vi fått en ny regering som tydligt gjort klart att den är öppen för privata finansierer av t ex järnvägsspår.

Leif Zetterberg, statssekreterare på Näringsdepartementet, säger till Sveriges Radio Östergötland att han i princip är positiv till bankernas förslag. Regeringen går just nu igenom de olika planer för nya vägar och järnvägar som finns runt om i landet, och ett besked om byggandet av Ostlänken kan komma igång redan 2010 är inte att vänta före årsskiftet.

Bo Holmberg, som nu har att följa den nya regeringens vilja på det här området, tror även han att bankernas initiativ kommer att gynna alla som vill påskynda järnvägsbygget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".