Thomas Johansson i final

Tennisspelaren Thomas Johansson från Linköping är nu klar för final i St Petersburgs ATP-turnering tack vare seger mot ryssen Igor Kunitsyn igår.

Thomas Johansson, som vann turneringen i fjol, får möta tredjeseedade kroaten Mario Ancic i dagens final.

Thomas Johansson, tillbaka efter att ha blivit pappa, med vilka förväntningar åkte du till Ryssland?

-Jag hade inga förväntningar alls men i och med att allting gick så bra med Lucas födsel så var jag i ett sådant glädjerus. Det har smittat av sig på tennisen.

Du har vunnit turneringen två gånger tidigare karriären, 1997 och förra året. Vilka förklaringar finns till att det går så bra just i S:t Petersburg?

-Jag vet faktiskt inte, jag har bra minnen härifrån och gillar underlaget vi spelar på. Det är en slags matta som jag får ut mycket av mitt spel på, inte bara på serven men även på returerna och med min flacka backhand.

I söndagens final möter du Mario Ancic, Kroatien. Ancic var ju den som träffade dig med en serve under träning, vilket i sin tur gav ögonskadan tidigare i år. Hur mycket pratar ni numera om den händelsen?

-Alltså, vi är ju väldigt bra kompisar och tränar mycket med varandra i Monte Carlo. Han var ju den som ringde mest under skadan och det var en jäkla olyckshändelse. Förhoppningsvis blir det en rolig match i morgon. Han har spelat förbaskat bra och har en jättebra chans att ta sig till Masters-slutspelet, vilket visar att han haft ett bra facit i år.

Efter söndagens final så återstår en tävling, Paris, på ATP-nivå. Om du sammanfattar året för egen del?

-Tennismässigt har det varit en katastrof, sedan finns det annat som vägt upp det. Men den här finalen betyder väldigt mycket. Jag hade mycket poäng att försvara här i S:t Petersburg eftersom jag vann här förra året. Sedan känns det väldigt skönt att känna att man är med igen, att man kan spela bra tennis. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista