Fler på landsbygden vill ha bredband

Intresset för att skaffa bredband bland boende på landsbygden i västra Östergötland är fortsatt stort, torts att utbyggnaden i det lokala bredbandsbolaget Vökbys regi pågått i flera år.

Hittills har omkring 2000 hushåll i området skaffat bredband via bolaget.

Företaget Vökby har bildats av fem kommuner i västra Östergötland och de bygger ett gemensamt fibernät i sina huvudorter och framför allt ute på landsbygden mellan orterna dit större operatörer inte har nått.

- Även om intresset varit högt från början så har man trott att det ska minska men det har det inte gjort. Ofta får vi komma tillbaka till områden där vi varit förr eftersom fler vill ha bredband, säger Camilla Areflykt på Vökby Bredbands kundservice i Boxholm.

Enligt henne är det folk i alla åldrar som vill ansluta sig till bredbandsnätet. Det höjer värdet på huset och därför är det även flera äldre som ansluter sig, tor Camilla Areflykt.

Just nu lägger företaget bredband mellan Kisa och Åtvidaberg, mellan Vadstena och Väderstad samt från Ödeshög ner till Gränna. Utbyggnaden betalas av kommunerna, staten och EU. Men kunderna också betala en slant. Det kostar en hel del berättat Vivi Fernberg, nybliven bredbandskund i Söderö utanför Kisa.

- Men det är det värt. Det får man ta när man bor på landet. Vi har ju så mycket andra fördelar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista