Professor kräver lagändring efter nazistdemonstrationer i Linköping

Polisen måste byta policy gentemot Nationalsocialistisk front som återkommande demonstrerar utan tillstånd i centrala Linköping. Det anser professor Göran Collste vid Centrum för tillämpad etik på Linköpings universitet.

I Linköping har nazister haft torgmöte och demonstrationer ett flertal lördagar före valet och senast nu i lördags. Och professor Göran Collste säger att demonstrationerna blivit ett växande problem för Linköping.
- Dessa demonstrationer upplevs ju av allt fler som oerhört störande inslag i stadsbilden, de för fram budskap som många människor upplever som djupt kränkande och de riskerar också att leda till slagsmål. Så det är konsekvenserna av de här demonstrationerna som är, tycker jag, väldigt problematiska nu.
Göran Collste tycker därför att polisen måste tänka om nu. Han framhåller dock att demonstrationsfriheten är en viktig grund i ett demokratiskt samhälle, men han tycker att det finns en konflikt mellan den principen och att människor känner sig kränkta och även kan känna sig hotade av nazisternas budskap.
Om inte polisen kan ända sitt agerande tycker han att lagen bör ses över. En annan lösning som han nämner är att flytta demonstranterna.
- Man kunde kanske föra dem till något skogsområde mellan Linköping och Åtvidaberg där de kan föra fram sina uppfattningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista