"Vi ska bli snabbare med att avhysa personer"

Det ska bli lättare att vräka personer som får hjälp med att betala hyran av Linköpings kommun. Orsaken är att kommunens kostnader för de som inte kan betala sin hyra har mer än fördubblats.

Linköpings kommun går in och tar över förstahandskontrakten för de som inte kan betala sin hyra. Det kan vara för missburkare, psykiskt sjuka eller familjer som har fått ekonomiska bekymmer.
Idag har kommunen hand om 360 förstahandskontrakt. Kostnaden är budgeterad till fem miljoner kronor, men den verkliga kostnaden i år bli 12 miljoner kronor. Och nu vill kommunledningen stoppa underskottet och sätta press på de som inte bidrar till sina hyreskostnader.
- I de fall där man inte följer uppgjorda planeringar, alltså avbetalningsplaner eller att man inte tar emot det stöd och jälp som man har blivit erbjuden så har vi fått direktiv om att vi ska bli snabbare med att avhysa personer, säger Ewa Pettersson som är verksamhetschef på socialförvaltningen.
Den snabbare processen betyder inte att personer ska kastas ut på gatan, enligt Ewa Pettersson. De får istället flytta till kommunens mindre akutlägenheter eller till lägenhetshotell. Men det är inte säkert att kommunens kostnader kommer minska genom de åtgärderna:
- I förlängningen så sparar man nog inte så mycket pengar, säger Ewa Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".