Bussgator stängda för färdtjänst

I Linköping är taxiförare och handikapporganisationer upprörda eftersom kommunen beslutat stänga vissa bussgator för trafik. Bussarna får fortsätta köra på gatorna men för bilar är gatorna avstängda.

Färdtjänst och skolskjutsar är så kallade samhällsbetalda resor och utgör en del av kollektivtrafiken. Trots det tycks de vara helt förbigångna när Linköpings kommun fattar beslut som i hög grad påverkar både dem och deras passagerare.

Nu har fyra skyddsombud på fyra olika transportbolag överklagat beslutet eftersom det inte skett i samråd vare sig med kollektivtrafiknämnden eller med berörda transportörer.
- Där står vi då en morgon och får information av en polis som står vi en sådan här bussgata och talar om för chauffören att ni vet att ni inte får åka här längre, säger Jenny Kling som är skyddsombud på Stångåbuss Trafik.
Enligt Jenny Kling borde informationen gått ut i god tid så att man hade kunnat planera därefter.

Förändringen innebär att chaufförerna måste köra mycket längre sträckor och det gör att förarna tvingas stressa i trafiken och passagerarna riskerar att komma försent. I stadsdelen Lambohov i Linköping kan den vanliga kollektivtrafiken fortsätta köra, medan taxibilar och specialfordon måste köra runt om.
Göran Oscarsson, ordförande i De handikappades riksorganisation, DHR, i Linköping är kritisk och menar att det är att diskriminera funktionshindrade.
- Färdtjänsten är ju komplement till den vanliga kollektivtrafiken så att komplementtrafiken skulle ha möjlighet att åka där också.
Enligt Jenny Kling har teknik- och samhällsbyggnadsnämnden stängt av gatorna efter klagomål från boende runt gatorna som menar att det är så mycket privatbilister som åker på bussgatorna.
- Det är ju inte privatbilisterna som drabbas utan det är ju vi som drabbas med vår yrkesmässiga trafik och det är ju vansinnigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista