Bara män som kommunalråd i Linköping

Samtliga fyra kommunalrådsposter går till män när Linköpings kommun byter regering.

Det visade sig idag när den nya borgerliga majoriteten i kommunfullmäktige presenterade sin politik för den kommande mandatperioden.

I sitt visions- och samverkansprogram talar alliansen mycket om frihet. Ett friare, tryggare, företagsammare och grönare Linköping.

Partierna lyfter också fram jämställdhet som en viktig fråga. Området ska prioriteras i det kommunala arbetet. Men det verkar inte gälla för utdelandet av de tyngsta kommunala posterna, kommunalrådsstolarna. Där tar fyra män plats kommande fyra år och inga kvinnor.

Avgående kommunstyrelseordföranden i Linköping, socialdemokraten Lena Micko, är idag kritisk till utnämningarna.

- Det är lite märkligt att man pratar om jämställdhet i det här program så är det bara män som kommunalråd.

Moderata kommunalrådet Paul Lindvall säger att man bör vänta med kritiken tills dess att ordförandeposterna i nämnderna är utsedda där kommer det nämligen sitta en del kvinnor.

- Det är ju så att varje parti utser en representant var. Det är ju klart att det kan bli en snedfördelning på enskilda poster. Men det får man kompensera genom att övriga poster fördelas på ett annat sätt, säger centerpartiets kommunalråd Gösta Gustavsson.

- Det är bra att det är fler kvinnor som sitter på ordförandeposter men sen är det ändå kommunalråden som utgör den högsta kommunledningen, säger Lena Micko.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".