Var fjärde kriminalvårdare utsatt för hot

Drygt var fjärde av de anställda inom kriminalvården utsattes någon gång för hot eller trakasserier från intagna under förra året. Det visar en undersökning som Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

En vårdare i Norrköping upptäckte en yxa i ytterdörren och ett blodigt grishuvud på trappan. Vårdaren skulle inom kort vittna i hovrätten mot en tidigare intagen. Ett av många hot som drabbat anställda inom kriminalvården.

Enligt Brå:s undersökning finns det sällan någon djupare orsak till att den intagne hotar eller tar till våld mot personalen. Ofta handlar det om spontana reaktioner på negativa besked eller tillsägelser.

Fysiskt våld är minst vanligt, men sex procent av personalen har utsatts för våld. Det handlar då oftast om slag, knuffar och sparkar som inte gav några skador.

Brå drar slutsatsen att ett tydligt och enhetligt regelsystem på anstalterna och häktena minskar risken för hot och våld. Kriminalvårdens generaldirektör Lars Nylén pekar på överbeläggningen som en bidragande orsak till hoten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista