Influensakampanj startar

På måndag startar landstinget en stor kampanj för att få östgötarna att vaccinera sig mot årets influensa.

Influensan har ännu inte nått länet och enligt Bengt Norman, som är smittskyddsläkare vid Universitetssjukhuset i Linköping, har de senaste säsongernas influensa varit lugna och så verkar det bli även i år. Men landstinget uppmanar ändå alla över 65 år och personer med hjärt- och lungproblem att vaccinera sig.
- Det slår hårdare på den äldre ålderskategorin. Det är helt säkert och därför så är det ju den gruppen man vänder sig till, säger Bengt Norman.
Vaccineringen är gratis för alla över 65 år. Sedan i fjol pågår ett influensaprojekt vid landstinget för att få så många som möjligt av de som riskerar att drabbas hårdast av sjukdomen att vaccinera sig. Förra året vaccinerade sig 58 procent av de över 65 år i Östergötland och i år satsar landstinget ännu högre. Och det är främst mot de äldre som nästa veckas kampanj riktar sig. De yngre kan gott vänta tycker Bengt Norman.
- De yngre friska kan lämna plats till de äldre som får det gratis så man kan beta av ordentligt. När kampanjen är över kan de yngre som av sina speciella skäl vill vaccinera sig komma till vårdcentralerna.