Reporter Lisen Elowson Tosting bland hundratals bildäck.

Kö till däckverkstäder

Kallare temperaturer under kvällen och natten gör att SMHI nu varnar för ishalka. Och som alltid när den första snön kommer är det många bilister som inte förberett sig och nu beger sig till däckverkstäder för att byta sina däck.

Bo Ahlberg äger en däckverkstad i Linköping och där har man idag haft fullt upp. Redan kvart i sex var de första kunderna på plats och vid sjutiden stod trettio bilar i kö. Och Bo Ahlberg tror att många är ute i sista stund på grund av att man inte riktigt vill tro på att vintern kommit.
- Man förskjuter väl gärna sommarn så länge man kan och tror på den. Att den ska vara hela året.
Enligt Bo Ahlberg är det idag fler som vänder sig till däckverkstäder för att få hjälp med att byta däck.
- Det är mer och mer som vill ha hjälp med det. Dels har det blivit lite mer komplicerade hjul, sedan har ju folk problem med utrymme och svårighet att förvara sina däck. Så vi har mer och mer förvaringar vi tar hand om.
Enligt lagen ska vinterdäcken sitta på bilen vid vinterväglag från första december till sista mars, men det är tillåtet att ha från första oktober till och med sista april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista