Gödsel från gårdar blir energi

Fler och fler jordbrukare i länet är intresserade av att göra energi i form av biogas av gödsel och andra produkter.

Hushållningssällskapet i Östergötland tror att lantbrukare både kan spara och tjäna pengar på sin gödsel.

Genom att stänga in gödsel med till exempel matrester i en syrefri tank bildas metangas som kan användas för att producera el, värme eller fordonsgas.

Idag sker produktionen av biogas för fordon i länet av Svensk biogas i Linköping och på avloppsreningsverket i Norrköping.

Men enligt Erik Florell på Hushållningssällskapet finns det också en stor potential för att också göra gas på enskilda lantbruk.
Elen som produceras skulle kunna försörja lantbruket med elektricitet, värmeöverskottet från elproduktionen kan värma gårdens byggnader och även hus i närområdet.

Vi har tidigare berättat om att en sådan anläggning är på gång i Horn där kommunen vill bygga ett fjärrvärmenät som kan försörja 60 villor i området.
Intresse finns för att starta sådana här anläggningar på flera håll.

Problemet är att det är dyrt att starta upp en anläggning, från omkring en miljon kronor.
Men Erik Florell på Hushållningssällskapet tror att om bara lantbrukarna får någon typ av ekonomiskt investeringsstöd så kommer fler att våga satsa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista