Kommun köper kyrka

Nu är det klart att Ödeshögs kommun köper Korskyrkan som inte varit i bruk på många år och som ligger centralt i samhället.

Kyrkan ska nu renoveras och kanske bli en samlingslokal för barn och ungdomar.

Igår kom beskedet till Ödeshögs kommun från regeringen att kommunen får köpa Korskyrkan.
Ärendet har varit uppe i regeringen eftersom en privatperson också ville köpa och han accepterade inte kommunens förköpsrätt. Då gick kommunen till regeringen.

Kommunen slog till

Under ärendets gång har den privata köparen ändrat sig och gör inte längre anspråk på kyrkan, trots att han hade papper på att han redan köpt den. Därmed blev det fritt för kommunen att slå till.

Och det gjorde man. För 15 000 kronor fick man den gamka kyrkoyggnaden från början av 1900-talet och tomten som hör till.

Kyrkan rustas

Nu ska den gamla kyrkan renoveras. Den har tidigare tillhört flera olika frikyrkosamfund och kan nu komma att bli samlingslokal för de barn och ungdomar som finns i skolan och förskolan strax intill.

Kommunsekreterare Gunnel Lago i Ödeshög tror att folk i allmänhet kommer att tycka det är bra att Korskyrkan fräschas upp och börjar användas igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".