Kurs ska motverka fusk

Under förra läsåret anmäldes 45 fall av misstänkta fusk på Linköpings Universitet och nu vill universitetet införa en kurs för att få bort fusket.

I den nya kursen kommer det bland annat att ingå regler kring hur man får använda citat och referat i rapporter. Något som betraktas som fusk om studenterna inte hänvisar till källan. Enligt Mariam Kamkar som sitter med i disciplinnämnden vid universitet beror den sortens fusk ofta på att studenterna inte känner till reglerna. Särskilt när det gäller utbytesstudenter eftersom traditionen från deras olika hemländer skiljer sig från svensk akademisk praxis.
- Det är mycket olika beroende på vilka länder man kommer ifrån. Svenska studenter har tränat under gymnasiet eller grundutbildningen. Från vissa länder har man inte skrivit en enda rapport under grundutbildningen, säger Mariam Kamkar.

Kursen är tänkt att ges på engelska och för alla som läser för en magisterexamen, kanske kommer den igång redan till nästa höst, om universitet hittar lärare till den. Mariam Kamkar hoppas att den ska minska problemen med misstänkt fusk.
- Därför tycker vi att det är viktigt att vi reagerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".