Firandet av Alla helgons dag har förändrats

Idag är det Alla helgons dag och i Norrköping anordnas ikväll en vandring till Matteuskyrkan och krematoriet. Där kommer man bland annat få lära sig hur synen på döden har förändrats genom tiderna. Även firandet av högtiden Allhelgona har förändrats, det säger Anette Kindahl, intendent vid Stadsmuseet i Norrköping.

- Nu har vi fått ett nytt sätt att fira för nu har ju Halloween kommit som också då på något sätt blandas ihop med Allhelgona fast det är ju någonting helt annat, säger Anette Kindahl.
Hon berättar att Halloween är en import ifrån Amerika som i sin tur tidigare fått det från Europa. Halloween har inte alls någonting att göra med de dödas dag eller Alla helgons dag. Men Anette Kindahl tror att Allhelgona-helgen fått en mer framträdande roll i och med att man har hängt på Halloween-firandet.
- Utan att ha gjort någon vetenskaplig undersökning så har jag en känsla av att det blir mer och mer ljus på gravarna som ju är en sak som är förknippat med Allhelgona.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista