1 av 2
Andreas Norlén (m) vill att riksväg 50 rustas upp.
2 av 2
Louise Malmström (s)

Östgötska politiker skriver motioner om vägar

I veckan var det sista dagen för att lämna in motioner till riksdagen och från de ötgötska politikerna har många motioner handlat om infrastrukturen i länet och E22:an.

I höst har antalet motioner nästan halverats jämfört med förra året, men flera motioner som lämnats in till riksdagen, både från socialdemokrater och moderater handlar om utbyggnad av E22:an.

Flera socialdemokrater i länet skriver att E22:ans genomfartsled genom Söderköping är smal, har fem trafiksignaler och en öppningsbar bro över Göta kanal. Något som orsakar långa köer framför allt sommartid.
Vägen fram till Navestad i Norrköping är också smal och trafikfarlig. Motionärerna vill därför att ombyggnaden av vägen ska påskyndas.

Moderaterna föreslår PPP-finanisering
Även från moderat håll har det motionerats om utbyggnad av E22:an. Men moderaterna tycker i sin motion att E22:an skulle kunna bli den första vägen i landet som finansieras genom en så kallad PPP-lösning. PPP står för privatfinansiering genom partnerskap. Det innebär att privata företag och staten samarbetar och delar riskerna med investeringen.

Moderaterna Gunnar Axén och Andreas Norlén vill också att riksväg 50 ska rustas upp. Där lyfter man bland annat fram vikten av att en bro över skepparpinan måste byggas. I motionen skriver politikerna att en bro skulle förkorta vägen för de nästan 300 000 tunga transporterna som årligen kör över Motala med drygt två kilometer. Det skulle spara in fem miljoner onödiga fordonskilometer per år, enligt motionen.
Motioner om andra frågor
De östgötska politikerna har inte bara intresserat sig för frågor som handlar om länets vägar.
Louise Malmström från socialdemokraterna är en flitig motionär som bland annat vill att den omdiskuterade djurskyddsmyndigheten ska bli kvar. Hennes partikamrater Johan Löfstrand och Fredrik Olovsson vill avskaffa monarkin. I sin motion skriver de att monarkins roll i det svenska moderna samhället bör ses över.
Vänsterpartisterna vill att regeringen ser över konsekvenserna av den lobotomi som tidigare gjordes på psykiskt sjuka personer i landet. Lobotomi innebär att man med kirurgi på hjärnan försöka bota psykiska sjukdomar.

Centerpartister från länet har lyft fram hundfrågan. De vill i en motion luckra upp lagen om tillsyn av hundar och katter  som är från 1943. Centerpartisterna tycker att den gamla lagen inte tar tillräcklig hänsyn till om hunden blir provocerad eller inte.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista