Överklagat gruvtillstånd

Över hundra personer har överklagat det tillstånd som ett kanadensiskt gruvföretag har fått för att leta efter mineraler i delar av Vadstena, Mjölby och Motala kommuner.

De markägare och jordbrukare som har överklagat myndigheten Bergsstatens beslut tycker att det vore fel att utnyttja bördig jordbruksmark till gruvdrift då jordbruksmark kommer bli en bristvara i framtiden.

Det är det kanadensiska företaget Continental Precious Minerals som har fått tillstånd att leta efter bland annat olja, nickel och andra mineraler i Broby och Källstad i Vadstena, Skvackermossen och Styra i Motala och Melstad i Mjölby kommun.

Undersökningstillståndet, som är det första i en lång rad av tillstånd som behövs för att verkligen öppna en gruva, innebär egentligen bara att företaget mutat in marken, och Gunnar Svanfeldt som är gruvingenjör på Bergsstaten säger att man inte får göra annat än enklare mätningar av till exempel magnetiska fält utan de miljötillstånd som också krävs från Länsstyrelsen.

Men de som har överklagat beslutet att ge det kanadensiska bolaget tillstånd tycker inte att det spelar någon roll att det i det här skedet inte innebär att företaget till exempel får provborra. Ingemar Nilsson, som har ett jordbruk i Melstad i Skänninge och är en av dem som överklagat myndigheten Bergsstatens beslut, tycker att företagen fått tillståndet för lättvindigt och efterlyser en diskussion om vad man skall använda jordbruksmarken till i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista