Eu-pengar ska effektivisera industrin

Länsstyrelsen i Östergötland och Linköpings universitet har tillsammans med flera europeiska länder sökt pengar för att effektivisera energianvändningen inom industrin.

Syftet är att sprida kunskap om hur mankan använda energin på ett bättre sätt för att på så sätt sparar både pengar och miljö.

På universitetet i Linköping finns energiexperter som kommer att få en stor roll om ansökan går igenom.

- De kommer att undervisa, både praktiskt och teoretiskt, hur man kan använda energin på bästa sätt på olika företag, säger Kerstin Konitzer på länsstyrelsen.

I ett europeiskt perspektiv är el fortfarande billigt i Sverige och det är en av anledningarna till att många svenska företag fortfarande inte gjort så stora effektiviseringar i sin verksamhet.

- Det är nog fortfarande så att man inte riktigt vet var någonstans i processen man kan effektivisera och den kunskapen kan vi tillsammans med universitetet föra ut till de små och medelstora företagen, för där har man inte samma kunskap som på de stora företagen, säger Kerstin Konitzer.

Det är första gången som länsstyrelsen söker pengar inom energiområdet från EU. Totalt handlar det om 17 miljoner kronor som man har ansökt om, men pengarna ska delas mellan Frankrike, Spanien, Tyskland och Italien som också finns med i projektet.

Förutom huvudsyftet, att sprida kunskap om hur man använder energi på ett effektivare sätt, så syftar det i Östergötland också till att marknadsföra den kunskap som finns på Linköpings universitet om energisystem.

Energiexperter på universitetet har nämligen visat att man många gånger kan få ner energiförbrukningen inom industrin med 30-50%.

Någon gång i mars nästa år hoppas Kerstin Konitzer få svar på om de får några pengar från EU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".