Samarbete för att få bort SD i Norrköping

Norrköping och Motala tillhör de kommuner i landet där Sverigedemokraterna får en vågmästarroll under den kommande mandatperioden.

Idag hålls under kvällen mandatperiodens första fullmäktigemöte i de båda kommunerna och i Norrköping har sverigedemokraterna diskuterats flititgt mellan de övriga partierna.

- Sverigedemokraterna kan bli vågmästare i fullmäktige om vi tillåter dem att bli det. Men det har vi diksuterat mellan alla partier att det kommer vi inte låta ske.

I Norrköping har socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet som ska regera tillsammans 42 av fullmäktiges 85 mandat. De borgerliga partierna och SPI har tillsammans 41 mandat. Sverigedemokraterna har återstående två mandat.

Det innebär att om sverigedemokraterna röstar med det borgerliga blocket så faller vänsterstyret. Men Irene Lindén hoppas att det inte ska gå så långt som till omröstning när det gäller till exempel budgeten.

- Jag tror att vi kommer att göra de överrenskommelser som är nödvändiga för att den situationen inte ska uppstå.

Moderata oppositionsrådet Jörgen Rundgren tror att det faktum att det inte finns någon majoritet i Norrköpings fullmäktige kommer att få betydelse.

- När vi kommer till beslut i olika frågor i fullmäktige så vet vi ju inte exakt hur det kommer att gå. Det finns ju en uppgörelse om vem som ska få bilda majoritet men ingen uppgörelse som säger att någon sida ska lägga ner några röster.

Rundgren säger att om inte socialdemokraterna och vänsterpartiet är lyhörda så kan det bli väldigt turbulent eftersom man inte vet hur Sverigedemokraterna kommer att rösta.

- Vi kommer inte att ha något samarbete med Sverigedemokraterna men vi vet inte hur de kommer att rösta. Ibland kommer de kanske rösta med oss och ibland med vänsterblocket, säger Rundgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".