Maktskifte i Mjölby ikväll

Det blir maktskifte i traditionellt vänsterstyrda Mjölby ikväll, tisdag, när kommunfullmäktige sammanträder.

Vänsterblocket fick visserligen 50.1 procent av rösterna i valet, men den borgerliga alliansen gick ihop med Sveriges Pensionärers Intresseparti.

I januari blir Monica Jideskog den ledande politikern i Mjölby kommun när hon blir kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande. Kommunstyrelsen och nämnderna byter politiker vid årsskiftet medan den stora församlingen politiker i fullmäktige byter ikväll.

Kaféägare Monica Jideskog har ännu inte hunnit vänja sig riktigt vid tanken på sin nya roll. Men hon är ingalunda ny i politiken. Hon är gruppledare för moderaterna i Mjölby och har tidigare jobbat med landstingspolitik.

Nu tar hon och de övriga i den borgerliga alliansen över en kommun där socialdemokraterna styrt förutom en mandatperiod på 70-talet och en på 90-talet.

Mindre roligt tycker det avgående socialdemokratiska kommunalrådet Jörgen Oskarsson det är att förlora makten. Oskarsson hävdar att vänsterblocket egentligen vann valet eftersom 50,1 procent röstade på dem, vilket är fler än förra gången. Men eftersom alliansen gick ihop med Sveriges pensionärers intresseparti, SPI, så blir det ändå majoritetsskifte på grund av det system som används vid mandatfördelningen.

Jörgen Oskarsson är ledsen. Men inte bitter, säger han till Sverige Radio Östergötland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista