Laxens stjärt bäst

Man ska välja stjärtbiten på laxen om man vill få i sig så lite miljögift som möjligt, det visar ny forskning.

I en och samma lax fångad i Östersjön, kan nämligen halten av PCB vara nio gånger större i bukdelen än i stjärten.

Välj stjärtbiten på laxen om du vill få i dig så lite miljögift som möjligt.

I en och samma Östersjölax kan halten av PCB vara nio gånger större i bukdelen än i stjärten.
-Det betyder att jag som konsument bör tänka mig för när jag ska välja vilken bit av fisken jag ska köpa, säger ekotoxikolog Maria Persson till TT.

Eftersom miljögifter som DDT och PCB är fettlösliga är det i laxens fett som de ansamlas. I buken på laxen, det vill säga nedanför laxens sidolinje, är fetthalten 25-30 procent. I stjärtpartiet är fetthalten bara en till sju procent och i ryggpartiet är den mittemellan dessa två extremer. På samma sätt varierar PCB-halten, visar Maria Perssons mätningar.

Hon har gjort egna mätningar på laxar från Östersjön, Vänern och Vättern. Dessa innehåller högre halter av både PCB och DDT än lax från Nord- och Sydamerika. Högsta uppmätta PCB-halten i fet fisk i övriga Europa har gjorts vid Färöarna och Skottland. Så högt ligger inte lax från Vänern och Vättern, men Östersjölaxen ligger högre.

Eftersom PCB och DDT har varit förbjudna sedan 1970-talet sjunker nu halterna av dessa miljögifter i fisken. Men samtidigt ökar halterna av liknande ämnen, som bromerade flamskyddsmedel och troligen också fluorerade ämnen, eftersom de används allt mer, påpekar Maria Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".