Medicinläckage till Östersjön kan stoppas

Stora mängder av vissa av våra vanligaste läkemedel hamnar i sjöar och vattendrag där de kan tas upp av fiskar och andra djur. Det visar tidigare studier, bland annat i Östergötland.

Nu finns förslag på hur detta kan stoppas.

Problemet skulle kunna förhindras om urinen separerades och istället spreds på åkermark, det säger Håkan Jönsson på Sveriges lantbruksuniversitet som forskar om urin som växtnäring.

Även om man ännu inte vet så mycket om hur medicinresterna påverkar åkermarken, så anser Håkan Jönsson att det åtminstone är säkert att det skulle bidra till att skona Östersjön.

Lantbrukare Börje Johansson på Hulta Norrgård utanför Linköping göder redan idag sina åkrar med urin från hushåll i närheten. För honom var tekniken inte ny, eftersom han sedan tidigare använt ko-urin på samma sätt. 

Ordföranden för LRF i Östergötland, Anders Johansson, anser att logistiken i att hantera urinen från hushåll till åkermark måste bli bättre innan användningen kan öka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista