Karin Granbom, folkpartist och riksdagsledamot från Linköping.

Östgötska politiker ställer sig bakom förändringar i a-kassan

De borgerliga riksdagsledamöterna kommer inte att gå emot regeringens planer på att försämra a-kassan. Det visar en enkät som Sveriges Radio Östergötland gjort.

Trots de många protesterna inte minst från fackföreningsrörelsen kommer de östgötska riksdagsledamöterna inte rösta emot regeringens planer på förändringar i a-kassan.
Regeringen vill sänka nivån i arbetslöshetsförsäkringen till 65 procent efter 300 dagar för de som inte har något försörjningsansvar och höja a-kasseavgiften till 300 kronor. I gengäld ska de som har arbete få en skattesänkning från och med nästa år. Ett så kallat jobbavdrag. Regeringens syfte är att det ska löna sig bättre att arbeta än att vara arbetslös.
Samtliga borgerliga representanter på Östgötabänken i riskdagen anser att den borgerliga alliansens planer har varit kända sedan lång tid och att det inte finns någon anledning att ändra på förslaget.
- Det är det här som vi har fått mandat att genomföra och därmed så håller vi fast vid vår politik, säger folkpartisten Karin Granbom från Linköping.Men kritiken mot förslaget har varit hård. under nästa vecka har fackföreningen Kommunal kallats till demonstrationer  i Linköping, Norrköping och Motala för att protestera mot förslaget. Kommunal menar att det kommer drabba medlemmar ekonomiskt och att  människor kommer välja bort att vara med i facket. Karin granbom påverkas emellertid inte av demonstrationerna. Hon kommer att rösta för regeringens förslag ändå.
- Jag träffar dem gärna personligen, vi lyssnar. Men det här förslaget har varit känt så länge, de kunde kommit med sina förslag till förbättringar tidigare. Det är för sent att komma nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista