Pokerförbundet vill legalisera pokerturneringar

Det illegala pokerspelandet i Östergötland är betydligt större än vad många tror och nu vill Svenska Pokerförbundet legalisera pokerturneringar.

- Vi tycker det är väldigt trevligt och positivt med seriösa pokerklubbar och vi har väl medhåll av 50 000 svenskar som idag spelar på olika pokerklubbar runtom i landet. Det skulle bli en mycket bättre kontroll av folk som kan sätta sig i klistret med spelberoende och dylikt. Klubbarna som finns i Sverige idag tar ett betydligt större ansvar än vad nätsidorna gör där man kan spela helt fritt i princip, säger Peder Månsson som är ordförande för Svenska Pokerförbundet.
Idag är det bara statliga Casino Cosmopol som får tillstånd att anordna pokerturneringar om pengar. Alla andra begår i princip brott när de anordnar turneringar och enligt polisen i Östergötland omsätter det illegala pokerspelande stora pengar svart. Det lockar också till sig grovt kriminella menar polisen. Enligt Svenska Pokerförbundet skulle en legalisering av pokern medföra att seriösa pokerklubbar slipper sammankopplas med de oseriösa där det även förekommer grövre brottslighet. En koppling som redan idag är osann, menar Peder Månsson.
- En väldigt dålig koppling i de allra flesta fall. Jag skulle säga att 90 procent av klubbarna idag i Sverige är seriösa.
Men att legalisering av pokern skulle betyda förbättringar för de som är spelberoende tror inte Roger Thörn på Kolmårdens behandlingshem. Hälften av patienterna vid behandlingshemmet har spelat på pokerklubbar, säger Roger Thörn och han vill inte se att det blir lagligt.
- Det ska man inte få göra för då handlar ju det om tillgängligheten. Det känns inte bra när jag hör det förslaget.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".