Lotten avgör Sverigedemokraternas mandat i fullmäktige i Norrköping

Idag kommer en lottdragning att ske på länsstyrelsen om vem som tar den andra platsen för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige i Norrköping.

De två person som det avgörs mellan är Sören Kiding som kan tänka sig att ställa upp som kommunfullmäktigeledamot trots att det var någon annan som satte dit hans namn på valsedeln och Kjell Askekrona som skrev dit sitt namn själv.

– Det var i första hand Sverigedemokraternas syn i djurfrågor som fick mig att rösta på partiet, säger Askekrona som inte vill uttala sig om invandringspolitiken eftersom han inte säger sig vara tillräckligt påläst.

BSS blev Sverigedemokraterna
Sverigedemokraterna döpte om sig från BSS, Bevara Sverige Svenskt, 1988 och blev ett parti. Sedan dess har man successivt försökt att framstå som mer rumsrent i sin syn på människor från andra länder.

Tidigare ville partiet förbjuda adoption av utomeuropeiska barn, men det ströks ur programmet för fyra år sedan.

Men Sverigedemokraterna vill fortfarande begränsa invandringen och att dem som bor i Sverige ska följa som det heter den svenska kulturen.

Vågmästarroll i Norrköping
I valet i september fick partiet två platser i kommunfullmäktige i Norrköping, och hamnade därmed i en vågmästarställning, eftersom vare sig vänster- eller högerblocket har egen majoritet. Det andra mandatet innehar Petter Carlsson, och den som vinner lottdragningen idag kan tillsammans med Carlsson få ett stort inflytande över politiken i Norrköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".