Facket välkomnar sammanslagning

Facket på Swedish Meats i Linköping välkomnar att koncernen går ihop med finländska HK Ruokatalo.

uppdaterad version 16.20

Av de tänkbara samarbetspartner som det ryktats om så är företaget HK Ruokatalo är detta det bästa för Swedish meats.

Det tror Mattias Axelsson som är vice ordförande i fackliga Livsmedelsarbetareklubben på företaget i Linköping.

-Det alternativ som jag ser annars är Danish Crown och vi är väldigt små i jämförelse med dem så jag tror vi skulle försvinna in i deras organisation ganska markant. Men nu kan vi ändå hålla en ställning i företaget, säger Mattias Axelsson.

Han hoppas vidare att affären - som ska godkännas av aktieägarna - innebär att man får en starkare ställning på marknaden utanför Sverige och att det säkrar jobben i Sverige och i Swedish Meats.

En flytt av jobben utomlands tror Mattias Axelsson inte mycket på.
- Djuren finns ju här i Sverige och de måste ju tas om hand.

Genom sammanslagningen bildas ett nytt företag som föreslås heta HK Scan och som får 20 miljoner kronor i omsättning, och har verksamhet i åtta länder.

Bondekooperationens krisdrabbade slakterikoncern Swedish Meats säljs för över en miljard kronor. De senaste sex åren har personalen minskat med 2 000 personer. Och nyligen varslade företaget 400 anställda i Helsingborg, Malmö och Kävlinge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".