Valdemarsvik kan tvingas betala tillbaka statsbidrag

Skolverket kräver nu Valdemarsviks kommun på nästan en halv miljon kronor.

Det är statsbidrag som kommunen fått för att höja personaltätheten inom förskolan och orsaken till att

att pengarna nu krävs tillbaka är att dom, enligt verket, inte använts på rätt sätt.

På kommunen är man dock av en annan uppfattning.

Under förra mandatperioden beslutade riksdagen att med start 2005 ge statsbidrag till de kommuner som ökar antalet anställda inom förskolan.

Valdemarsvik fick också som så många andra kommuner bidrag för att anställa fler inom förskolan, och det gjorde de säger Ewa Wahlfreds. Men skolverket menar att kommunen inte har anställd lika många som kommunen hävdar. Och faktum är att båda har rätt. Kommunen anställde två personer inom förskolan men det skedde ett par månader innan bidragsperioden började.

Vi trodde att vi kunde förklara bakgrunden för skolverket säger Ewa Wahlfreds men det de viktigaste för de är att antalet anställda ska ha ökat efter att bidraget har betalats ut, sen att vi i Valdemarsvik gjorde satsningen tidigare med hänsyn till barnens bästa väger inte lika tungt för skolverket säger hon. Risken finns att de redan stora barngrupperna i kommunen kan bli ännu större.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".