Oklart vem som tar integrationsverkets uppgifter

Om drygt en månad ska utredningen vara klar kring vilka arbetsuppgifter som Integrationsverket har hand om som andra myndigheter kan ta över.

Och det är flera frågor som måste lösas innan myndigheten med över 100 anställda i Norrköping läggs ner den första juni nästa år.

I uppdraget att se över integrations verksamhet har regeringen lyft fram tre punkter att titta på.

  • Vilka verksamheter kan flyttas över på andra myndigheter. Vilka verksamheter kan flyttas över till en annan huvudman och vilka verksamheter bör läggas ner.
  • Integrationsverket har bland annat haft ansvar för att ge ut samhällsinformation till nyanlända invandrare. Det har myndigheten exempelvis gjort med hjälp av kommunerna.
  • Kommunerna har ofta lagt den uppgiften i undervisningen svenska för invandrare SFI. Men eftersom regeringen vill se över systemet för SFI vill man återkomma i den frågan senare.

En annan fråga utredaren ska titta på e vem som får ansvaret för integrationsverkets databas där olika undersökningar sparas. Ett förslag är att statistiska centralbyrån skulle kunna ta hand om den.

Integrationsverket har också gjort attitydundersökningar och forskning kring rasism och främlingsfientlighet. Regeringen vill att utredaren tittar på om det finns ett behov av återkommande kunskap på området, och om det isåfall ska falla på staten att ta fram sådan kunskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista