Platsbrist väntar i fängelserna

Den nya regeringens storsatning på hårdare straffskalor och fler poliser kommer att orsaka akut platsbrist på landets fängelser.

Enligt en grov beräkning som tjänstemän på Kriminalvården i Norrköping gjort behövs det minst 2600 nya platser om straffet för grova brott höjs med ett år samtidigt som antalet poliser på gatorna blir fler.

Den borgerliga regeringen har i sin regeringsförklaring sagt att tryggheten ska öka genom att det ska finnas fler synnliga polisen i landet.

Målet är att Sverige ska ha 20 000 utbildade poliser år 2010. Idag finns det 17 500 poliser, alltså en ökning på 2500 poliser.

Regeringen lovar också att fler brott ska klaras upp och att det ska bli strängare straff för en rad våldsbrott som exempelvis rån och grov misshandel. Dessutom tycker man att domstolarna allt för ofta dömer ut straff i den lägre ändan av straffskalan. Man vill därför tillsätta en utredning som ska se över straffskalorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".