Förskolan i Valdemarsvik drabbas när kommunen tvingas återbetala statsbidrag

Den ansträngda situationen med stora barngrupper inom förskolan i Valdemarsvik kan bli ännu värre när kommunen nu tvingas betala tillbaka nästan en halv miljon kronor i statsbidrag.

På Ringarums förskola utanför Valdemarsvik är Ingegerd Lilja rektor:

– Jag önskar att jag hade fler anställda inom förskolan, hittills har verksamheten fungerat bra tack vare två saker, bra personalanda och föräldrarnas välvilja. – Just nu har vi 16 till 18 barn på våra avdelningar här, men efter årsskiftet kommer det att bli upp till cirka 20 barn på varje avdelning, säger Ingegerd Lilja.

Politikerna i Valdemarsvik har satt gränsen vid 22 barn per avdelning detta trots att Skolverkets rekommendationer säger att barngruppen ska bestå av 15 barn.

När det gäller pengarna som kommunen måste betala tillbaka till Skolverket, pengar som måste tas från förskoleverksamheten, är dock inte Ingegerd Lilja orolig för att hennes enhet skall påverkas:

– Jag tror att vi har sparat färdigt, vi har nu gjort det under några år och börjar nu få ordning på verksamheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".