Kajor ska skrämmas

De tusentals kajorna i Linköpings innerstad ska äntligen bort. Med hjälp av bandinspelningar av en annan kajas dödsskri ska de riktiga kajorna som nattetid befolkar lindarna i S:t Larsparken skrämmas iväg.

Vi försöken hittills har det dock inte gått så bra att få den automatiserade tekniken att fungera.

Det inspelade ljudet med kajans dödsångest kom aldrig på måndagkvällen. Precis som i fredags strulade tekniken på något sätt.

Så kajorna kan ta det lugnt, ett tag till. Men när Henrik Andersson på ISS Landscaping och elektrikerna väl får igång Mp3-spelaren och högtalaren i trädet i S:t Larsparken hoppas Tom Bark på Linköpings kommun att det ska hjälpa, för kajorna är en sanitär olägenhet.

Linköpings kommun har testat åtskilliga sätt att bli av med kajorna. Alla utan framgång. För sex år sedan testades samma sak som nu. Bandinspelningar med kajljud. Då fungerade tekniken men fåglarna stannade kvar i träden ändå. Orsaken var att man då använde en inspelning av en kanadensisk kaja, som de svenska släktingarna tog föga notis om.

Det nya ljudet är i alla fall testat på svenska kajor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".