Blandade reaktioner på rysk gasledning

Det ryska energiföretagets planer på att undersöka om det går att dra en naturgasledning in i Sverige vid Bråviken möts av blandade reaktioner.

Enligt förslaget ska den redan planerade stora gasledningen mellan Ryssland och Tyskland får en gren som går runt Gotska Sandön och sedan nå fastlandet vid Bråvikens norra strand.

Det ryska företaget har ansökt hos näringsdepartementet om att få undersöka en sådan dragning och enligt näringsminister Maud Olofsson har dom rätt att få sin ansökan behandlad.

En av dem som ställer sig positiv till idén är energiprofessor Björn Carlsson vid Linköpings universitet.

-För mig är det helt överskuggande problemet klimatet så ur klimatsynpunkt är en gasledning väldigt effektivt säger Björn Carlsson.

Gasledningen har redan på planeringsstadiet fått hård kritik både politiskt och miljömässigt.

En som inte vill att ledningen byggs är miljöpartisten och riksdagsmannen på östgötabänken Peter Eriksson.

-Dels är det stora miljöproblem med ett sådant bygge. Östersjön är ju också ett hav där det finns enorma mängder med minor och kemiska stridmedel som är dumpade sen världskrigen och det är också mycket fisk som leker i de områden där ledningen är tänkt att gå säger Peter Eriksson.

Ur säkerhetspolitiska skäl måste Sverige också ta hänsyn till den ryska gasledningen anser den östgötska riksdagsmannen Peter Eriksson miljöpartiets språkrör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".