Mer pengar till översvämmade kommuner

De kraftiga översvämningar som drabbade Valdemarsvik för några månader sedan har hittills kostat kommunen drygt en miljon kronor.

En viss del av pengarna kan man få hjälp med från staten. Men nu vill Sveriges kommuner och landsting se över de gamla lagarna som reglerar den statliga ersättningen så att kommunerna kan få ut mer pengar.

- Det är ju bra att vi kan få ersättning men det räcker ju inte alls i sådana här sammanhang, säger Bertil Lindström som är kommunchef i Valdemarsvik.

Räddningsinsatsen och skadorna på kommunens egna fastigheter vid översvämningen i Valdemarsvik i augusti har kostat kommunen en och en halv miljon kronor. Kommunen kan få ut statlig ersättning för den del av räddningsinsatsen som uppfyller vissa krav. Om Valdemarsvik får några pengar är inte klärt än.

Slutnotan för översvämningarna kan öka med ytterligare miljonbelopp eftersom det kan tillkomma skadeståndskrav från fastighetsägare.

Nu vill Sveriges kommuner och landsting alltså se över reglerna om statlig ersättning så att kommunerna kan få ut mer pengar och då inte bara för räddningsinsatsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".