3500 jobb i småföretag nästa år - om kompetensen finns

De östgötska småföretagen behöver anställa 3500 personer det närmsta året. Det visar organisationen Företagarnas konjunkturbarometer.

Men 1000 av de jobben riskerar att inte bli tillsatta trots att det finns 10 000 arbetslösa i länet. Anledningen är att de saknar rätt utbildning.

- De företag som varit med i undersökningen listar bristen på rätt utbildad arbetskraft som det största tillväxtproblemet, säger Lars Holm regionchef för Företagarna i Östergötland

Allra värst är det i bygg- och tillverkningsindustrin. Där har utbildningen haft för liten omfattning under flera år. Och det är den fällan som nu slår igen, menar Lars Holm.

Det går bra för små företagen i Östergötland. Så bra att de nu måste nyanställa i stor skala. Men många av de cirka 10 000 som är arbetslösa i länet är inte intressanta för småföretagen eftersom de inte har rätt utbildning.

I väntan på att gymnasiet ska bli mer yrkesinriktat vill Lars Holm att regeringen ska ändra i arbetsrätten. Provanställningstiden borde bli dubbelt så lång.

- Om nu inte företagarna kan hitta den som är perfekt för jobbet måste man anställa någon som är lite mer av en chansning, säger Lars Holm

Därför föreslår Företagarna nu att provanställnignstiden förlängs från sex till tolv månader.

Än så länge har de borgerliga regeringen valt att satsa på att sänka arbetsgivaravgifterna för de långtidsarbetslösa. Men det är inget som påverkar småföretagarna inom bygg- och tilverkningsbranschen, säger Lars Holm

De som har gått arbetslösa länge får istället sätta sitt hopp till att förslaget om billigare hushållsnära tjänster blir verklighet, anser Lars Holm. För att städa hemma hos folk kräver ingen utbildning.

- Om ett år kommer antagligen den här marknaden för hushållsnära tjänster att öppnas och då kommer många av de som idag ser sig som chanslösa på arbetsmarknaden upptäcka att även de har chans, säger Lars Holm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".