Newcastlesjuka på gård i Östergötland

Uppdaterad version 17:11
Över 30 000 värphöns på en gård i Kimstad utanför Norrköping kommer avlivas eftersom gården drabbats av den mycket allvarliga virussjukdomen Newcastlesjukan.

Newcastlesjukan har åter igen drabbat Östergötland. För ett respektive två år sedan drabbades två äggproducenter av Newcastlesjukan. En av dem var Pontus Printzsköld på Krusenhofs gård. Gården ligger mindre än två mil från den äggproducent som nu drabbats utanför Kimstad. Pontus Printzsköld säger till Sveriges Radio Östergötland att han håller andan och att det just nu känns tufft.
Oklart varför Östergötland drabbas
Var smittan som drabbat gården i Kimstad kommer ifrån ska Jordbruksverket nu försöka ta reda på. Och varför just hönsgårdar i Östergötland råkar ut för den smittsamma fågelsjukdomen är svårt att veta, säger Barbro Röken som är länsveterinär.
- Det måste ju finnas någon smittkälla som finns eller passerar här, troligtvis någonting som passerar av och till och som olyckligtvis då lyckats ta sig in till de här tama hönsen.
De 30 000 hönsen på gården i Kimstad kommer att avlivas och gården är belagd med restriktioner för att förhindra att fågelsjukdomen sprids.
Sjukdomen angriper bland annat nervsystemet hos både tama och vilda fåglar och är mycket smittsam.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".