Röjningsarbete efter stormen Gudrun.

Kraftig ökning av granbarkborrar

Skadeinsekten granbarkborre kan ha ökat i antal med 50 gånger i det område där stormen Gudrun drog fram. Bland annat har skog i Östergötland angripits av skadeinsekten.

Skadeinsekten granbarkborre är inte större än ett riskorn, men sin litenhet tar den just nu igen i antal. I Östergötland har den angripit 50-60 000 kubikmeter skog.
En kartläggning av granbarkborren har nu gjorts av Statens lantbruksuniversitet i Uppsala och den visar att insekten mellan 2005 och 2006 verkar ha sjufaldigats i antal.
Under den varma sommaren och hösten fick den perfekta förutsättningar att svärma och föröka sig ett par gånger, så nu har den kanske ökat i antal ytterligare 10 gånger. Det säger Åke Lindelöw, fältentemolog på Statens lantbruksuniversitet.
- Efter två säsongers förökning så handlar det om en ökning av barkborrestammen med några tiotal gånger. Det kanske ligger någonstans mellan 30 och 70.
Dödar friska träd
Granbarkborren lever helst på dött granvirke men när den inte får tag i det ger den sig på friska träd där den lägger sina ägg. I år har granbarkborren dödat en miljon kubikmeter träd. Nästa år kan det bli lika mycket eller mindre. Det beror på vädret säger Åke Lindelöw. Det beror också på vilka åtgärder man tar till. En gammal metod som man rekommenderar är att skogsägare hugger ner träd där man hittar barkborrar och fraktar bort träden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".