Stort val stundar för niondeklassare

Den femtonde februari är sista dagen för val till gymnasiet. Som niondeklassare kan man välja bland drygt trettio olika gymnasieprogram i Norrköping. Och redan nu har skolarnas jobb med att informera de blivande eleverna börjat.

I höstas började 1769 elever på någon av Norrköpings tolv gymnasieskolor och nu har jobbet börjat för att få årets niondeklassare att välja rätt gymnasieprogram.
Under tre dagar besöker elever i årskurs nio De Geergymnasiet i Norrköping för att bekanta sig med skolan och dess program. Jeannete Jonsson är studie- och yrkesvägledare på skolan och hon säger att eleverna har ett viktigt beslut framför sig och mycket att tänka på.
- Jag tror det är viktigt att man försöker ha framförhållning, framför allt om man väljer mellan ett studieförberedande eller ett yrkesförberedande program.
Ett studieförberedande program förutsätter vidarestudier berättar Jeannete Jonsson.
- Det finns inte en självklar arbetsmarknad direkt efter samhällsvetenskapsprogrammet. Är man mer ute efter att komma ut i jobb tidigt då kanske det är hotell- och restaurang eller industriprogrammet som är mer passande.
Linnea af Ekenstam var en av eleverna som igår besökte De Geergymnasiet och hon har bestämt sig för samhällsprogrammet, men det var svårt att välja.
- Ja, för att det finns så många program, säger Linnea af Ekenstam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".