Mer arbete på landets fängelser

Kriminalvården satsar stort för att intagna på landets anstalter ska arbeta mer.

Bland annat ska tuffare regler tvinga intagna att jobba. Samtidigt ska det bli möjligt för privata företag att flytta in sin verksamhet på anstalterna för att skapa fler arbetstillfällen.

- Det handlar om att vi skulle låta ett företag komma in på en anstalt, med produktionsmedel och kanske även med personal som kan hantera den här produktionsprocessen, säger Ulf Jonsson som är chef för kilentverksamheten på Kriminalvården.

Produktionsenheten på Kriminalvården kan liknas vid ett stort företag som årligen omsätter miljontals kronor. Under förra året uppgick inkomsterna från bland annat verkstäder, tvätterier mjölk- och köttproduktion till omkring 150 miljoner kronor.

Men enligt beräkningar som Kriminalvården har gjort utnyttjas endast 75% av de intagnas normala arbetstider till rehabilitering, utbildning eller arbete. Resterande 25% av tiden gör de intagna inget särskilt. Slår man ihop den tiden med antalet fångar handlar det om flera miljoner arbetstimmar per år.

Därför vill man nu öka sysselsättningen på anstalterna. Men det handlar inte om vinstintresse hävdar Ulf Jonsson.

-För oss är det viktigaste att tillhandahålla meningsfull sysselsättning och det är lönsamt ur många aspekter. Det är bra för säkerheten, det är bra för hela verksamheten på en anstalt att man har en hög sysselsättningsgrad.

Satsningen kommer att innebära många nya arbetstillfällen och fler produkter och tjänster som Kriminalvården kan erbjuda sina kunder. Men för att försäkra sig om att de intagna kommer att göra de jobb som skapas funderar man på att skärpa reglerna så att fler fångar motiveras att arbeta, berättar Ulf Jonsson

- Det finns förslag som innebär att man när man sitter på anstalt inte ska kunna använda några andra pengar än dem man tjänat ihop. Det är ett lagförslag som kan komma redan nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".