Interner kritiserar skärpt lagstiftning

Intagna på Kolmårdens anstalt kritiserar förslaget som kan begränsa deras ekonomiska utrymme.

Enligt förslaget ska fångar under sin tid i fängelse bara få använda sig av pengar som de tjänar på anstalten.

Det finns stora planer på att sysselsätta klienterna på landets anstalter ännu mer.

Kriminalvårdens ledning har kommit fram till den slutsatsen att de som är placerad på landets anstalter är inte tillräckligt sysselsatta därför tänker de satsa stort för att skaffa ännu fler arbetstillfällen inne på anstalterna.

Samtidigt finns det planer på att skärpa lagstiftningen så att internerna inte får använda några andra pengar än det de får genom arbete på anstalten.
Men det kommer enbart ha negativa effekter menar en av internerna som sitter med i förtroende rådet på Kolmårdens anstalt.

-Man är redan rätt så begränsad och integriteten är ganska beskuren när man är frihetsberövad. Därför är det viktigt att inte göra det ännu värre för det kan kanske leda till andra problem som man inte vill ha säger representanten i förtroende rådet.

Han berättar vidare att den timpenning som en intagen får idag inte ens räcker till cigaretter och telefonkostnader.
Lönen ligger på 9,80 kronor i timmen och förtroende mannen tycker det är bra med lite extra tillskott i kassan för att kunna handla i kiosken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".