Risken för översvämningar måste tas på allvar

Det finns flera områden längs länets största vattendrag som riskerar att översvämmas.

Det visar beräkningar som länsstyrelsen i Östergötland gjort.

Idag träffades representanter från länets kommuner på länsstyrelsen för att diskutera hur man kan jobba för att vara förbered vid översvämningar.

För bara några månader sedan drabbades ju Östergötland och närmare bestämt Valdemarsvik av kraftiga översvämningar då vattendrag svämmade över och slog ut delar av samhället.

På kort sikt påverkas till exempel fastigheter, vägar och elförsörjning av en översvämning men det kan också påverka miljön när avloppsvatten rinner ut i vattendrag.

Jan Persson biträdande länsarkitekt vid länsstyrelsen tror inte att man genom dagens möte överdriver problemet med översvämningar.
Tvärtom menar han att det är viktigt att man tar det på allvar med tanke på klimatförändringar och växthuseffekt som kan leda till ännu högre vattenflöden.

Karin Hast planarkitekt vid Motala kommun tror att man behöver mer kunskap i framtiden med tanke på klimatförändringen.

-Motala kommun som så många andra kommuner söker efter tomter i attraktiva lägen och det kan ju finnas en orsak till att mark som ligger nära vatten inte har bebyggts så det är någonting att ha i bakhuvudet säger Karin Hast. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".