Föreslagna åtgärder kan få företag att göra stora energibesparingar

Det går att göra stora besparingar på energiförbrukningen i mindre företag. Det visar den energinventering som Linköpings kommun och Tekniska verken har gjort av tio mindre företag i kommunen.

I jakten på onödigt energispill har personal från tekniska verken bland annat gått igenom hur uppvärmningen av fabrikslokaler fungerar, hur länge ljuset står på och hur ventilationssystemen ser ut.

De största besparingarna kräver stora investeringar för att lyckas såsom nya maskiner och en helt ny belysning. De stora energislukarna är maskiner som står på även när de inte används.

Tillsammans skulle de tio inventerade företagen kunna spara 2 000 megawatt per år, vilket motsvarar årsförbrukningen för 83 normalstora villor.

Företaget Ionbond som tillverkar ytbeläggningar för verktyg, skulle kunna spara 25 procent av sin energiförbrukning om de genomförde de förbättringar som Tekniska verken har presenterat.

– Det har gett oss ett uppvaknande i vad vi gör av med för energi, dels i belysning och dels i vår produktionsutrustnings tomgångsenergi, säger Ulf Håkansson som är processteknisk chef.

Men redan nu har energiinventeringen lett till resultat på Ionbonds, berättar han:

– Vi har förändrat vår belysning med automatiska avstängningar eller lågenergilampor. – Effekten har vi inte kunnat mäta än, men teoretiskt sparar vi årligen 10-15 000 kronor och då har vi egentligen de stora åtgärderna kvar, säger Ulf Håkansson.