Mentorsprogram ger invandrare jobb

Sedan i våras har Östsvenska handelskammaren drivit ett mentorsprogram där akademiker med utländsk bakgrund fått hjälp att ta sig ut på arbetsmarknaden.

Tolv invandrare har fått en personlig mentor i chefsposition som hon eller han haft samtal med under året.

- Som en med invadrarbakgrund kan du lära dig hur du går till väga för att söka ett jobb. Och eventuellt bli av med rädslan att ta mer kontakt med arbetsgivaren, inte bara brevledes utan direktkontakt, säger Aleksandra Cavarakapa utbildad datatekniker från Bosnien.

Satsningen som Östsvenska handelskammaren har gjort har fallit väl ut. Av de tolv som gick med i programmet har de flesta fått jobb. Tre har fått jobb som direkt hänger ihop med mentorsprogrammet.

För Aleksandra Cavarkapas del hade hon fått jobb på Siemens i Finspång redan när mentorsprogrammet startade. Men hon tyckte ändå att det var viktigt att vara med för att lära sig hur arbetsgivare i Sverige tänker. Hon förklarar varför det är viktigt att även invandrare släpps in på arbetsmarknaden.

- Det spontana svaret är för att vi är en del av samhället. Och är man en del av samhället ska man kunna ta del av det och inte bara finnas till.