Varamobadet ska rustas upp

Nu ska området runt Nordens största insjöbad, Varamobadet i Motala rustas upp.

Den nya borgerliga majoriteten har lovat en miljon kronor till utveckling av badet.

- Det är många som påpekar att de får en känsla av Medelhavet och Grekland och det är ju en fantastiskt lång strand, säger Lotta Karlsson som är turistchef i Motala.

Men längs Motalas playa, som besöks av ungefär 10 000 personer en solig dag, så finns det inte mycket service. Ett par kiosker, ett vandrarhem, två resturanger är i princip allt som finns längs den tre kilometer långa sandstranden.

Turistbyrån har gjort en undersökning om vad turisterna tycker om badet och stranden för att ta reda på hur man kan utveckla. området. Den nya borgerliga majoriteten har nu lovat en miljon kronor till badet.

Det gläder inte alla som bor och vistas längs stranden, men restaurangägarna Stefan Jarl och Michel Moulin.

- Vi ser ju på en ljus framtid här. Nu börjar det nog hända en del, säger Stefan Jarl

Du tror inte att det blir för mycket då?

- Det tror jag inte. Jo man måste ju hitta balansen med de boende. Det har ju blivit väldigt mycket mer permanentboende sen sjuttiotalet. Men det finns ytor så att man ska kunna tillgodose allas intressen, säger Michel Moulin.

Turistchef Lotta Karlsson säger att Varamon behöver en upprustning när det gäller till exempel toaletter, inte minst för att det var vad turisterna i undersökningen ville ha.

- Det här få bli en gyllene balansgång mellan tursimen, miljön och de boende, säger Lotta Karlsson.