SSU i Östergötland vill ha Wallström

Trots att SSU:s distriktsstyrelsen först på torsdag ska fatta beslutet om vem de vill se som kandidat till partiledarposten går nu SSU:s ordförande i Östergötland, Kristoffer Karlsson, nu ut och förespråkar EU-kommissionären Margot Wallström som ny partiledare för socialdemokraterna.

Skälet är att den förra biståndsministern Carin Jämtin i olika medier har pekats ut som favorit bland ledande socialdemokrater.

- Det har ju kommit ut en teori om att Carin Jämtin har väldigt stort stöd. I ett sånt läge då vi hade tänkt att avvakta mer känns det ändå rätt att gå ut och säga att man faktiskt stödjer Margot Wallström för att visa på att hon har ett väldigt starkt stöd, säger Kristoffer Karlsson.

Kristoffer Karlsson gör nu gemensam sak med distriktsstyrelsen i länet och förordar Margot Wallström. Han har inget emot Carin Jämtin men tycker att Wallströms erfarenhet gör henne bättre lämpad som partiledare.

Karlsson tror, precis som Lena Micko, tillförordnad distriktsordförande i länet, att Margot Wallström kan övertalas att ta partiledarjobbet.

- Om fler öppet uttrycker att de ser att hon kommer hem och leder partiet så har hon möjlighet att tänka om.

Även om Margot Wallström skulle mena allvar med sitt nej så står inte Carin Jämtin näst i tur på Kristoffer Karlssons lista. Det gör istället Mona Sahlin som också Lars Stjernkvist, kommunalråd i Norrköping och tidigare partisekreterare, vill se som ny partiledare.

I grunden tycker Kristoffer Karlsson att det är olyckligt att diskussionen om Göran Perssons efterträdare nu hamnat i media istället för i partiföreningarna.

- Min känsla är att man ska försöka hålla en sån här diskussion så tajt som möjligt så att det inte blir allt för många namn som bollas fram och tillbaka.