Rimforsabo överklagar dom om hets mot folkgrupp

En 48-årig man från Rimforsa som dömdes till en månads fängelse i hovrätten för hets mot folkgrupp överklagar nu sin dom till högsta domstolen. Han menar att han inte alls skrikit muslimer, utan det danska ordet för musslor, musliner.

Det var efter ett valborgsmässofirande i Linköping förra året som mannen åtalades för hets mot folkgrupp. Enligt åtalet ska han ha skrikit att han hatar muslimer. Men själv har han hela tiden förnekat brott och menar att han skrek att han hatar musliner, vilket han uppfattat ska betyda musslor på danska.

Det är en förklaring som varken tingsrätt eller hovrätt valde att tro på, i båda instanserna dömdes mannen till en månads fängelse. Men nu driver mannen alltså fallet vidare till högsta domstolen där han vill att åtalet ogillas eller att han får en lindrigare påföljd. Mannen och hans advokat menar att det är av vikt att pröva om det är möjligt att dömas till ansvar när man gjort uttalanden om annat än folkgrupp, men där ordvalet är liknande.

Man menar också att det kan vara lätt att förväxla orden särskilt när det är mycket folk i rörelse och mycket oljud som det var den där aktuella valborgsmässoaftonen.

Rimforsabon vill att HD ogillar åtalet eller bestämmer en lindrigare påföljd.